top of page

Szoros gipsz, lötyögő gipsz és rosszul felrakott járógipszek

A Gipszdoki egy több mint 4 éve működő non-profit "segélyszolgálat" gipszet viselőknek. Egyrészről írott, képes és videós útmutatók, tippek, trükkök ahhoz, hogy te magad felismerd: jó vagy rossz gipszet kaptál-e, másrészről - ismerve a magyar viszonyokat - szívesen segítünk, válaszolunk a kérdéseidre, vagy csinlunk neked is egy profi gipszet. Szolgáltatások/árak

Úgy gondoltuk, hogy a "milyen a megfelelő járógipsz" témában segítség lehet, ha összeszedünk néhány példát a leggyakoribb, de javítható alsó végtag gipsz problémákra.

1.

videókkal

7.

2.

8.

ÚJ

3.

4.

5.

9.

ÚJ

10.

11.

videókkal

6.

12.

ÚJ

ÚJ

13.

Lap teteje

Miért lötyög a gipsz

Nagyon leegyszerűsítve a gipszrögzítés lényegi funkciója, hogy ne, vagy csak igen minimálisan engedje mozogni a sérül végtagot. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, hogy a gipsz a töréshez/repedéshez/ficamhoz legközelebb eső két ízületet fixálálja olyan módon, hogy azok egymáshoz képest, és önmagukban se mozoghassanak. Akkor beszélünk tehát lötyögő gipszről ha sérüléshez eső két legközelebbi ízület mozgása nem megfelelően korlátozott.

Alsó végtag gipszek esetén a leggyakoribb lötyögő gipsz tünetek és azok okai a következőek:

Nem jó, ha meg tudjuk emelni a sarkunkat a gipszben, vagy ha a lábfej a gipszben előre hátra tud “csúszkálni” Ezt sokszor akkor veszi észre az ember, ha már járni kezd a gipsszel. Árulkodó jel az is, ha lépéskor a lábujjak felfelé pipálnak, mintegy megakadályozandó, hogy a gipsz “lecsússzon” a lábfejről. Ennek a tünetken a leggyakoribb oka, hogy a járógipsz még erősen duzzadt lábfejre/bokára került felhelyezésre (néha nem elég az 1 hét fekvőgipsz sín, hogy a duzzanat lelohadjon), vagy a gipsz bokában nem volt kellően a végtag formájához “modellálva” (igazítva). Az ilyen gipszet cserélni kell!

1.

2.

A gipszviselés egyik ismert mellékhatása, hogy az izmok - főleg a vádli - veszítenek térfogatukból. Ennek mértéke függ a gipszben töltött időtől és az izmok “minőségétől” (pl. egy testépítő sokkal nagyobb arányban veszít izomtérfogatot, mint egy hosszútávfutó) Az izomtérfogat vesztés is lötyögős gipszet eredményez. A lötyögősség mértékének függvényében érdemes lehet gipszet cseréltetni.

lötyögös

Szoros gipsz tünetei avagy fájdalom a gipsz alatt

Fájdalom a gipsz alatt? Normális, vagy a rossz gipsz az oka? A gyógyulás kezdeti stádiumában teljesen normális, ha a sérülés helyén fájdalmaid vannak. Ez idővel csökken. Ugyanakkor - sajnos - ennek a fájdalomnak a megítélésébe sokszor "bekavar" a rosszúl felrakott gipsz, vagy a türelmetlen beteg, aki idő előtt, még a gipszes hetek alatt túlerölteti a lábát. A fájdalom mindig egy visszajelzés amire oda kell figyelni! Bizonyos jelekből a Gipszdoki is tud olvasni.

Figyelem, ha a következő tüneteket tapasztalod, azonnal menj vissza az orvosodhoz, vagy írj nekünk:

•  Erősödő fájdalom

•  Égető érzés a begipszelt testrészben

•  Zsibbadás, bizsergő ujjak, lábujjak

•  Az ujjaid megdagadtak és hidegek, vagy kék színűek

•  Nem tudod mozgatni az ujjaidat, lábujjaidat

Akkor is érdemes megnézetned a gipszed, ha a gipsz “csak” nyom, vagy töri valahol a végtagot, mert AZ NEM NORMÁLIS!. A legrosszabb ezekben a "csak nyom" hibákban, hogy ha gipsz néha úgy vagy ott nyomja a lábat (pl. boka hajlatban, lábujjaknál), hogy az bedagad, ami tovább fokozza a fájdalamat. Higyjetek nekünk: A GIPSZ NEM FOG KITÁGULNI.

Egy másik, sokak életét megkeserítő probléma, amikor 1-2 hét után, a rosszul elkészített alábélelés (vattás anyag a gipsz alatt) valahol összegyűrődik és elkezdni nyomni, dörzsölni a végtagot. A probléma legtöbbször a sípcsontnál jelentkezik, főleg ha járótalpas gipszről van szó. Szerencsére ez a típusú probléma legtöbbször a teljes gipsz cseréje nélkül orvosolható, egy "ablak" vágásával az érintett terület fölött.

Műtét utáni szoros gipsz

Műtötték a lábad? Akkor jó ha tudod, hogy a lábad még a körkörösített fekvőgipszben is és a járógipszben is bedagadhat.

Ilyenkor egyrészről érdemes lehet konzultálni az orvosoddal, hogy kizárja a gyulladás lehetőségét (ez egy vérvizsgálattal megállapítható) másrészről - ha a gipsz már nagyon nyom - a gipszet is érdemes cserélni, mert a szoros gipsz rontja a láb vérkeringését, ami további dagadáshoz, vagy a dagadás megszűnésének időbeni elhúzódsához vezethet.

szoros
műtét

Spiccben rögzített boka

Gyakori és igen kellemetlen probléma az, amikor a boka a gipszben nem áll neutrális (90 fokos) pozícióban, hanem spiccben van. Emiatt a járógipszben csak “pipiskedve” lehet járni, rövidülhet az achilles ín, és előbb utóbb a térd is megfájdul. A spiccben álló boka nagy ellensége a használható (szabályos) járógipsznek. A videókon jól látható, hogy a "gördülékeny" járásban mindig akadályoz, illetve a gipsz eleje is a földet verheti (az a rész elronyolódik, a lábujjak védelme megszűnik - bizonyos töréstípsoknál ez baj)

Ha a gipsz csak "kicsit" spiccel, sokszor egy járósarok felhelyezésével megúszható a teljes gipsz cseréje.

 

Az erősen spiccelő járógipszet a lehető leghamarabb cseréltetni kell!

023.jpg

 1. 

024.jpg

 2. 

016.jpg

 3. 

Ezt a 3-at  mi cserérltük! Referenciáknál megtalálod.

spicc

A spórolás fontosabb mint a minőség

A következő két baki a hagyományos gipszet viselőket érinti. Mindkettő szomorú példája annak, hogy még az egészséügyben is jelen van az a gyakorlat, ami az időn és az anyagköltségen való spórolást a minőség (beteg kényelme) elé helyezi.

Fekvőgipsz sín körkörösítése. (Vagyis nem kapsz teljesen új gipszet, hanem a sín gipszre tekernek rá pár új réteg gipszet) Ez sajnos a mai napig sok helyen gyakorlatban van. Jó ha tudjuk, a konzervatív töréskezelés szabályai szerint TILOS sínt körkörösíteni! Miért? A fekvőgipsz sín párnázottsága nem elégséges ahhoz, hogy a körkörösített gipsz megfelelő legyen. Az ilyen gipszek általában nem tartják jól a lábat (lötyögősek), vagy pont az ellenkezője, nyomnak. A teljesen tünetmentes gipszet is érdemes szakembernek megmutatni. 

1.

Külső max. pont, kényelem 0

A meglévő fekvőgipszedre teszik a járósarkat, ahelyett, hogy teljesen új gipszet kapnál.  Ezzel két gond is van. 1.) A fekvőgipsz és a jó járógipsz nem ugyanúgy készül. Lehet fekvőgipszből is járógipszet csinálni, de az, az esetek zömében sokkal magasabb lesz, így jelentősen visszaveti a járáskonfortunkat. 2.) 2-3 hét fekvőgipsz viselése után a láb elvékonyodhat, így a gipsz már nem biztos, hogy kellően tart.

2.

magas.jpg

Ez így kb. 2cm-vel magasabb,

mint egy új gipsz lenne 

Be lehet nyomni a gipsz talpát

Ez a probléma a műanyag gipszet választókat érinti. Sajnos előfordul, hogy a rutintalan (vagy profitra hajtó) gipszmester, a súlyodat figyelmen kívül hagyva, nem megfelelő mennyiségű tekercs felhasználásával készíti a gipszedet. Ez járógipsznél azonnal orvosolandó probléma, mert ha a talprész nem kellően szilárd, akkor előfordulhat, hogy járás közben a terhelés rossz helyre koncentrálódik.

benyomhato.jpg

Hogy elég erős-e a járógipszed talpa, te magad is ellenőrizheted. Ha teljes száradás után (tehát 2-4 órával a gipsz felrakását követően) a gipszed talpát és a tetejét egymás felé nyomva (lásd illusztrációt) a talp rész érezhetően mozog (puha), akkor ott baj van. Jó hír, hogy ezt nagyon egyszerűen, a gipsz cseréje nélkül lehet orvosolni.

A másik gyakori probléma, hogy a gipsz talpát, sarkát a járótalp betöri. Ez is könnyen orvolható!

Idő
puha

Nem lehet rendesen járni a gipszben

Járótalp

Járósarok

Járótalp

Járósarok

Papucs

Járósarok

OBSI cipő

Járósarok

Járótalp

Járósarok

Gipsszel a lábunkon soha nem fogunk úgy járni mint gipsz nélkül, ez tény és nem is cél, de járógipsszel is lehet gördülékenyen haladni, nem togyogva, robotszerűen, kínlódva. Ez lényeges feltétle a gyors felépülésnek! A normális járás egyik legnagyobb ellensége a spiccben álló boka, de jelentősen könnyíti, vagy épp hátráltatja a mozgásunkat az, hogy a gipszen sarok vagy járótalp van-e. Erről itt részletesen írunk, de mivel mi azt tapasztaljuk, hogy azok akik a közreműködésünkkel mindkettőt kipróbálják, inkább a sarkat választják, ezért mi, a könnyített gipsz esetén “túltolt” járótalpazást “kvázi” gipszelési bakinak tartjuk.

014.jpg

Minden sarok más sérülésre ideális

Ideiglenesen rögzített sarok

016.jpg

Sarok próba

A lényeg: a járósarok jó, bizonyított járáskomfort növelő segédeszköz. Kockázat nélkül kipróbálható: itt van ennek a menete.

robot
konnyu bakik

További könnyített gipsz bakik

Az itt található problémák mind negatívan befolyásolják a járáskonfortot, így a gyógyulást is. Jó hír, hogy mind orvosolhatók, akár otthon is: gipszdoki szolgáltatások

013.jpg
014.jpg

A járósarok rosszul let feltéve így túl magas

A gipsz csúszkál a járótalpban (a rossz talp miatt)

A gipsz talpa nem volt elég erős és szétment a járótalpban

A gipsz talpa elkezd megrepedni, leválni

015.jpg

Lábközépcsont törésnél nincsenek védve az ujjak (Miért baj?)

A gipsz nem ér végig a talp teljes hosszában

A lábujjak támasztása nem elég erős így összetörik

Hiányos párnázás, a gipsz vágja a lábujjakat

Túl sok a bélelő anyag így a gipsz nem tart kellően

A gipsz sípcsontnál, bokánál nincs jól kipárnázva, ezért nyom

A gipsz hibásan nem ér fel a térdig

A tanács ellenére közvetlenül a gipszen  jártak

017.jpg
018.jpg

A gipsz a vádlinál túl magas és bevág a térdhajlatba

A gipsz felrakáskor összegyűrődött, nyom

hagyomany bakik

Hagyományos járógipsz bakik

Beszakadó, leszakadó járósarok

Egy másik igen gyakori probléma a hagyományos járógipszeknél, hogy alulbecsülik a beteg súlyát így a járósarok beszkad (lásd videó), vagy "csak" idő előtt elenged, és a gipsz alkalmatlanná válik a járásra. Beszakadt saroknál - főleg lábközépcsont törés esetén - a gipszet azonnal cserélni kell!

004.jpg
021.jpg

További tipikusan előforduló problémák

Az itt található problémák mind negatívan befolyásolják a járáskonfortot, így a gyógyulást is. Jó hír, hogy mind orvosolhatók, akár otthon is: gipszdoki szolgáltatások

013.jpg
001.jpg
009.jpg
016.jpg

A járósarok rosszul let feltéve így túl magas

A járósarok túl hátul van, rossz

A járósarok túl elől van, rossz

A járósarok nem elég magas

015.jpg
005.jpg
022.jpg
017.jpg

A lábujjak alátámasztása túl nagy, veri a földet

Lábközépcsont törésnél nincsenek védve az ujjak (Miért baj?)

A lábujjak alátámasztása letörik, nem tart

A gipsz túlzóan vastag lett

014.jpg
011.jpg
018.jpg

A gipsz hibásan nem ér fel a térdig

Fekvőgipsz sínt TILOS körkörösíteni!

A gipsz sípcsontnál, bokánál nincs jól kipárnázva, ezért nyom

Kontár munka

025.jpg

A gipsz a vádlinál túl magas és bevág a térdhajlatba

Gipsz allergia (gipsz dermatitis)

Ezt a fejezetet szándékosan a végére hagytuk, mert kevés a tudományosan megalapozott tény és több a jelenséget magyarázni próbáló spekuláció. (Itt van néhány angol nyelvű forrás: forrás 1, forrás 2,)

Ami biztos - már hozzánk is többen fordultak ilyen panasszal - hogy vannak emberek, akiknek ég a bőrük a gipsz alatt. Mit tudunk?

Műanyag gipsz esetén jelentkezik. (Ez most nem a szándékos rémhírkeltés!) Valószínű, hogy a gipsz ragasztó anyagában van olyan vegyület (formaldehid), amire allergiás lehetsz. Miből gondolják: igen egyszerű, hagyományos gipszet viselőknél nincs ilyen panasz, vagy annak keringési okai vannak.

1.

Van olyan vélemény, amely a szintetikus alábélelő vattákat hibáztataj. Nem jó tehát, ha ez a vatta közvetlen a bőrrel érintkezik. A szabályos gipszfelrakás mindig egy hipoallergén harisnyával kezdődik. Ha könnyített gipszet fogsz kérni, ne kockáztass és vedd meg magadnak (ahol műanyag gipszet árulnak, ott ilyen harisnyát is lehet kapni)

2.

A szárazabb, érzékenyebb bőrű embereknél nagyobb a kockázat. Ha te közéjük tartozol a gipsz cseréjekor kenj vazelinos krémet a lábadra (tudjuk, hogy a vazelin a “rossz, mert kőolajszármazék”, de csökkenti a kockázatot)

3.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat. Ez a probléma kevés embert érint, és még a pontos okai sem tisztázottak. Ha mégis folyamatosan ég a lábad a könnyített gipszben, és nem a szoros gipsz okozta rossz keringés az oka, akkor érdemes lecserélni a műanyag gipszet hagyományos gipszre. Ha kell, ebben mi is tudunk segíteni.

allergia
bottom of page