top of page

Fekvőgipsz kisokos

A Gipszdoki egy több mint 4 éve működő non-profit "segélyszolgálat" gipszet viselőknek. Egyrészről írott, képes és videós útmutatók, tippek, trükkök ahhoz, hogy te magad felismerd: jó vagy rossz gipszet kaptál-e, másrészről - ismerve a magyar viszonyokat - szívesen segítünk, válaszolunk a kérdéseidre, vagy csinlunk neked is egy profi gipszet. Szolgáltatások/árak

1.

2.

3.

4.

Fekvőgipszes mozgás, torna

6.

Fürdés fekvőgipszel

7.

hamarosan

hamarosan

5.

Lap teteje

Mi az a fekvőgipsz

A köznyelvben használt “fekvőgipsz” szó két alsó végtag rögzítési formát is takar:

Jelentés #1 - ideiglenes gipszsín

Friss sérülés esetén a fekvőgipsz egy, a lábszárat (térdtől, ritkábban combtól), a talpat és a lábujjakat alulról U alakban körülölelő, gézzel rögzített, hagyományos gipszből készített gipszsín. (Leleten általában P+U gipszsínként szerepel) Célja egyértelműen a sérült végtag mozgásának megakadályozása, olyan módon, hogy a sérülésből adódó végtag duzzadás ne korlátozza a keringést.

Ez a rögzítési forma csak ideiglenesen alkalmazható, általában 7-10 napig (nem elég erős, és nem elég “kényelmes”). Előfordulhat, hogy a sérülést övező területen (pl. boka, lábfej, stb.) a 7-10. nap végéig sem csökken jelentősen a duzzadás, ilyenkor a gipszsínt további 7-10 napig fent szokták hagyni.

A fekvőgipszet terhelni (súlyt helyezni a végtagra, miközben a gipsz a földet érinti) nem szabad. Közlekedni mankóval, vagy rövidebb távon fél lábon ugrálva (amit nem ajánlunk: itt, hogy miért), esetleg fenéken araszolva tudunk (ez utóbbi praktikus megoldás meredek lépcsőn való le- és felmászásra)

A sérüléstől függően, a gipszsínes rögzítés után - kevésbé szerencsés esetben - körökörös fekvőgipszet, vagy járógipszet kapunk

Jó ha tudod, hogy gipszsínt TILOS körkörösíteni! Ha ilyet tapasztalsz, ne habozz reklamálni, mert abban a gipszben szenvedni fogsz!

Ha tudsz, figyelj oda, hogy amikor járógipszet kapsz (és az orvos nem utasít másként) akkor a bokádat a gipszelés ideje alatt, főleg az első gipszrétegek felhelyezésénél, tartsd derékszögben (ezt hívják neutrális, vagy természetes pozíciónak). Ez ugyan a gipszmester feladata lenne, de ebben mi is aktívan közreműködhetünk! Előfordulhat, hogy derékszög elérése némi fájdalommal, kellemetlenséggel jár, de ha a bokádat a gipsz spiccben rögzíti, akkor az járógipsz nem lesz jó. Itt megnézheted miért, itt meg azt, hogy milyen a jó járógipsz

Jelentés #2 - tartós, körkörösített fekvőgipsz

 Rövid,

 körkörös fekvőgipsz 

Körkörös fekvőgipszet akkor kapunk, ha a sérülés már engedi a tartós gipsz felhelyezését (a duzzadás már kellően visszahúzódott), de a végtagot még részlegesen sem szabad terhelnünk. 

A körkörös fekvőgipsz a sérülés típusától függően a lábujjak hegyétől, vagy azok tövétől kezdődően térd alá, vagy a comb tetejéig érhet. A “hosszától” függően megkülönböztetünk rövid és hosszú alsó végtag körkörös gipszeket. A körkörös fekvőgipszet már könnyített gipszből is el lehet készíteni. (Műtöt sérülés esetén nem tanácsos - lásd a piros keretes dobozt)

 Hosszú,

 körkörös fekvőgipsz 

Műtötték a lábad? Akkor jó ha tudod, hogy a lábad még a körkörösített fekvőgipszben is bedagadhat. Ilyenkor egyrészről érdemes konzultálni az orvosoddal, hogy kizárja a gyulladás lehetőségét (ez egy vérvizsgálattal megállapítható) másrészről cserélni kell a gipszet, mert a szoros gipsz tovább ronthat a helyzeten. 

Ezért van az, hogy műtétet követő körkörös fekvőgipsznél nem tanácsos könnyített gipszet kérni, mert nem csak pénzt dobhatunk ki az ablakon, de minden egyes újonnan feltett könnyített gipsz újabb lehetőséget ad az “ördögnek” egy gipszes bakira - ha minden flottul menne, a Gipszdoki sem létezni. Egy megfelelő technikával feltett hagyományos körkörös fekvőgipsz és egy műanyag fekvőgipsz súlya között elenyésző a különbség. 

Szóba került az "ablakos" gipsz fogalma? Itt hogy mi az ablakos gipsz.

 Az ideiglenes gipszhez hasonlóan a tartós fekvőgipszet sem szabad terhelni, sokszor szerkezetében sincs olyan erős, hogy rálépve a testsúlyunkat elbírja. Közlekedni mankóval, vagy rövidebb távon fél lábon ugrálva (amit nem ajánlunk: itt, hogy miért), esetleg fenéken araszolva tudunk (ez utóbbi praktikus megoldás meredek lépcsőn való le- és felmászásra)

Egyes sérülés típúsoknál a körkörös fekvőgipszet 3-6 hét útán járógipsszé alakítják. Ehhez a gipszkötést meg kell erősíteni és járósarokkal vagy járótalppal kell eláttni. Sok esetben a tartós fekvőgipszből kialakított járógipsz csak részlegesen terhelhető.

Mi a fekvőgipsz
Műtét

Praktikus tanácsok fekvőgipszet viselőknek

Fekvőgipsz felpolcolása, és alvás fekvőgipszben

Friss fekvőgipsz sínnel a lábunkon fontos, hogy a sérült végtagot folyamatosan és szabályosan polcoljuk. A polcolás lényege, hogy a gravitációt hívjuk segítségül a lábunk jobb vérellátásához - a keringés ugyanis a szív irányába, tehát a lábakból felfelé mindig problémás. Erre azért van szükség, mert rossz keringés mellet a vér nem tudja kellő hatékonysággal “átmosni” a sérült szöveteket, így pl. a sérülés körüli duzzanatot okozó, a szövetekben felgyülemlő folyadék is lassabban távozik. Ez utóbbi akkor a legkellemetlenebb, ha a duzzadt végtag miatt egy héttel el kell halasztani a gipsz körkörösítését (vagy a járógipsz felhelyezését).

 

A polcolás akkor megfelelő ha végtag legalább 15-20 cm-el a szív felett van. Ez elsősorban fekvő állapotban érhető el, ezért törekedjünk arra, hogy éjszaka is polcoljuk a fekvőgipszünk. (Háton alvók előnyben…), illetve napközben is többször feküdjünk le 15-20 percekre, ha tudunk. Ülőmunka esetén is tartsuk olyan magasan a lábunkat, amennyire az még kényelmes.

Polcolás
Torna
Fürdés
Mankózás

Mankózási tanácsok

Ebben részben a könyökmankó használatának alapjaira fókuszálunk, mert az elterjedtebb Magyarországon, mint a hónaljmankó - a legtöbb alsó végtag sérülteknek/operáltnak könyökmankót írnak fel vagy javasolnak.

Magasság beállítása: a könyökmankó fogantyújának teteje a nagyujj tövével essen egy magasságba (lásd az ábrát). Ha a mankó könyöktámasz része is állítható, akkor annak a legmagasabb pontja (teteje) a könyök alatt 5-6 centivel érjen véget.

 

Első lépések: a mankó a sérült lábat helyettesíti, azzal együtt mozog (ez járógipsz esetén, 1 vagy 2 mankó használatánál is igaz) tehát a mozdulatsor a következő:

Mindkét mankót “szúrd le” magad elé, egy rövid lépésnyire (fél lépésnyire), mintha az lenne az egyik, jó lábad. A testsúlyod most még ne tedd rá a mankókra, csak annyira dőlj előre felső testből, hogy a tartás kényelmes legyen.

1.

Zárd a sérült (gipszelt) lábad a két manó mellé, mintha “előre lépnél”, de persze a láb végig a levegőben van. (A láb nem éri a földet!) Folyamatos mankózáskor a gipszelt láb mindig kicsit előrébb van.

2.

Kezd el a testsúlyodat ráhelyezni a mankókra, amit a válladban és a csuklódban megnövekedő nyomásból fogsz érezni.

3.

Ha a jó lábadon (ez van most hátul) már lényegesen lecsökkent a teher - hiszen annak nagy része már a két válladon van, akkor jön a művelet kulcspontja, az átlendülés. Az átlendülés “lelke”, hogy a mozdulatot lábujjból indítjuk, elkezdjük kinyomni magunka a mankóink felé, majd enyhén elrugaszkodunk és a vállból támasztva átlendülünk úgy, hogy a jó lábunk a makóink mellé vagy az kicsit elé érkezzen. Ezt követően már "csak" ismételni kell a fent leírtakat, és gyakorolni.

4.

Miért ne ugrálj friss fekvőgipsszel: se fél lábon, se mankózva. A gipsz holtteher a lábadon, ami ugrálás közben feleslegesen “cibálhatja” a sérült végtagot. Ha “szerencséd” van, akkor erre már a mozdulat során figyelmeztet a fájdalom, ha nem, akkor egy WC-re történő féllábas kiugrálást, egy később jelentkező dagadással “jutalmazhat” a szervezet. Természetesen ez nem mindig és mindenkinél következik be, ezért fél lábon mindenki saját felelősségére ugrálhat - csak ne papucsban vizes kövön vagy lépcsőn kapaszkodás nélkül!

Lépcsőzés: titka a kis versikében van “Jó láb a Mennybe, rossz láb a Pokolba!”. A versike a lépcső irányára, mint a Mennyországra (felfélé) és mint Pokolra (lefelé) utal. Attól függően tahát, hogy lefelé vagy felfelé indulsz, a mozgást a jó vagy a rossz (sérült, fekvőgipszes) láb indítja.

Amennyiben a lépcsőnek van korlátja, akkor úgy állj, hogy a jó láb oldali kezeddel tudj a korlátba kapaszkodni, a mankót pedig a rossz lábad kiváltására használd (ilyenkor sajnos két mankót kell összefogni, de kis gyakorlással erre is rá lehet érezni). Korlát nélküli helyen csak akkor mankózz, ha amúgy a már kiválóan mankózol. Ha pl. otthon, a lakásban kell lépcsőt mássz, akkor alternatív technika lehet, ha leülsz, és “pókmászásban”, itt is követve a versikét, a fenekeden ülve lépcsőzöl.

 

Maga a mankóval történő lépcsőzés nagyon hasonló lépésekből áll, mint már leírtunk azzal a különbséggel, hogy az átlendülés helyett, kénytelenek vagyunk a jó lábunkkal egy-egy lépcsőfokot le- vagy felugrani.

Ugrálás

Fekvőgipszes mozgás és torna

Fürdés fekvőgipszel

bottom of page