top of page
Lap teteje

Ki vagy mi a Gipszdoki?

A Gipszdoki egy több mint 4 éve üzemelő "segélyszolgálat", amit Örs és Attila  hoztunk létre. Először csak azzal a céllal, hogy leírjuk a fontosabb tudnivalókat, amiket a szakrendelésen nincs idő minden betegnek elmondani (pedig jó lenne), és az interneten sincsenek fent. Az átlagembernek ugyanis nincs viszonyítási alapja, sem tudása ahhoz, hogy a saját gipsze hibáit észrevegye. Hamar kiderült azonban, hogy kell egy “szelep” is a túlhajtott magyar ellátásra, hogy legyen valaki, aki igény esetén, soron kívül rendbe tud hozni egy “elbakizott” gipszet. (Sajnos ezek száma az elmúlt években sem csökkent - 2023-ben csak járógipszből, több mint 100db cseréltünk/javítottunk).

doki-doki.jpg

Hol vagytok elérhetőek?

Gipszdoki jelen van az online térben (email, facebook, insta), hogy legyen valaki, aki 1-2 órán belül válaszoljon a kérdéseidre, vagy megmondja, szabályos gipszet kaptál-ede személyesen is a segítségedre vagyunk, Budapesten, ha kell házhoz megyünk, (Jelenleg sajnos csak Budapesten és közeli vonzáskörzetében tudunk személyesen a segítsédre lenni!)

Miért csináljátok?

Segíteni szeretnénk! Létezésünk a világ gondjait ugyan nem oldja meg, de az elmúlt évek megerősítettek bennünket abban, hogy még ha csak pár embernek tudunk is csak segíteni, van haszna és értelme annak, amit csinálunk. A Gipszdokit önkéntes munkának tekintjük.

a1
a2
a3
b1

Miért van sok minden ingyen, vagy csak anyagáron?

A Gipszdoki nem egy vállalkozás, nem célunk vele pénzt keresni. Ha benzinen és az anyagon nem veszítünk, mi már boldogok vagyunk, hogy segíthettünk. 

Mindenkinek tudtok segíteni?

Nagyon igyekszünk! Ha mi magunk nem tudjuk rendbehozni a gipszet (idő, vagy a távolság miatt), akkor is igyekszünk valahogy segíteni. Volt már, hogy műanyag gipszet, vagy járósarkat adományoztunk, de volt már olyan is, hogy egy-két jó tanács segített a dolgok menetét jobb mederbe terelni.

Most akkor tényleg a nappali közepén gipszeltek?

A konyhát jobban szeretjük. Viccet félretéve, a gipszek javítását (extrém esetekben teljes cseréjét) úgy kell elképzelni, mint azt a gumiszervízt, amelyik házhoz jön. A gipszet nem a kórház teszi jó vagy rossz gipszé, hanem az ott dolgozók két keze. Minden, ami egy gipsz felrakásához kell, belefér egy táskába. Tudjuk, hogy ez nem hétköznapi, talán ez is része a magyar “kreativitásnak”. Fontos, hogy mi nem gyógyítunk, nem állítunk fel diagnózist és nem javasolunk terápiát, mi csak egy rossz “gyógyászati segédeszközt” cserélünk egy jobbra. Ha igény van rá, felszerelt gipszelő szobában is tudunk segíteni.      

Mi lesz a röntgennel, arra nincs szükségetek?

Nincs szükségünk röntgenre, mert mi friss törést sosem látunk el! A tapsztalatunk az, hogy a hozzánk leginkább a járógipsz felhelyezése után 3-7 nappal fordulnak, mert addigra a sérüléssel kapcsolatos közvetlen fájdalmak jelentős csökkennek, viszont akinek kényelmetlen gipszet adtak, ez az a pont, ahol általában feladja az önsanyargatást/halogatást.

Mennyi idő és mivel jár egy gipsz javítás?

Minden gipszel kapcsolatos javítási munka más és más. Egy lábujjaknál vagy vádliba “bevágó” gipsz kijavítása maximum 10 perc és nem kell más hozzá csak egy szék. Egy járósarok kiigazítása, vagy felhelyezése kb. 15-20 perc, és kell hozzá egy tál víz is. Egy gipsz cseréje tart a legtovább, de az sem több mint 35-45 perc. Még ha hagyományos gipsszel dolgozunk is, akkor sem jár a beavatkozás nagyobb kosszal, mint amit egy földre terített szemeteszsákkal fel ne lehetne fogni.

Mit kell tudni a járósarok utólagos felhelyezéséről könnyített gipszre?

Ez a leggyakoribb általunk végzett munka. Magyarországon a könnyített járógipszre járótalpat javasolnak. Mi nem. Erről bővebben itt olvashatsz. Aki nem akar pénzt költeni olyan dologra, aminek van alternatívája, az a következőkre számíthat: 1.) megkapaja a gipszét a szakrendelésen 2.) ír nekünk 3.) jövünk, és kb 15-20 perc alatt, az otthon kényelmében felvarázsolunk egy sarkat a gipszére. Ennyi, nincs túlbonyolítva. (A sarkat végleges rögzítés előtt mindig ki lehet próbálni! 

Mit szól majd mindehhez az orvosom?

Eddig a soha senkinek nem lett problémája abból, hogy egy jobb gipsszel ment vissza az orvosához. Sőt, általában nagy az öröm, mert mindenkinek az a célja, hogy a beteg mihamarabb felépüljön. Mi - ahogy már feljebb írtuk - nem találunk ki új terápiát, nem bírálunk felül orvosi döntéseket, csak elvégezzük jól azt az "iparos munkát", ami a szakember hiányából fakadóan nem mindig jön össze elsőre… 

Mennyibe kerülnek a Gipszdoki szolgáltatások?

Ha tudunk segíteni, azt díjmentesen tesszük. Fizettél már TB-t, talán fizettél már a gipszedért is, mi nem fogunk lehúzni rólad még egy bőrt. Sokkal jobban fejlődik az oldal, és sokkal objektívebb a tartalom is, ha a tájékoztatás és a segítségnyújtás a cél, nem pedig a pénz. Inkább írj nekünk, mond el a történeted, küldj pár fotót hogy tanulhassunk belőle, vagy ajánlj minket a facebookon/instán másoknak is! Árak és szolgáltatások

Milyen városokban elérhetők a Gipszdoki szolgáltatások?

Sajnos csak Budapesten és közvetlen vonzáskörzetében, de ha van ismerősöd Budapesten, akinél meg tudjuk szervezni a találkozót, akkor szívesen segítünk bárkinek. 

c1
c2
c3
c4
c5
c7
c8
b2
bottom of page