Szabályos gipszet kaptál?
Gipszdoki is segíthet megállapítani

Az elmúlt 3 hónap gipszellenőrzései alapján azt látjuk, hogy a gipszek  50%-nál van kényelmetlenséget okozó probléma, míg közel 10%-uk teljesen vagy részben hibásan lett feltéve. Szándékosan nem közlünk kórházakra bontott satisztikákat, mert az oldal célja nem ez, és a probléma amúgy is rendszerszintű.

Miért is ne lenne szabályos a gipszed...?

1.

Ha nem nyom a gipsz, még nem biztos, hogy szabályos is.

A szoros gipsz csak egyike a sok baki lehetőségnek.

2.

Sok helyen a gipszmester az utolsó, aki látja a gipszed.

Lehet egy kezdő tette fel a gipszed, vagy te voltál aznap a századik.

3.

Sajnos az a tapasztalat, hogy az orovosok nem elég kritikusak a rossz gipszekkel szemben. Nem egy példánk van arra, amikor a reklamáció ellenére, az egyértelműen rossz gipszre mondták, hogy "jó lesz az úgy".

4.

Van ahol nem is gipszmester gipszel (hanem orvos, asszisztens, stb.)

Ezeken a helyeken kicsi a betegforgalom, így kevés a gyakorlat is.

Sajnos, ez sem egyedi eset volt!

A szoros gipszet mindenki felismeri, a többi hibát csak ritkán

Az átlagembernek nincs viszonyítási alapja, sem tudása ahhoz, hogy a saját gipsze hibáit észrevegye. A keringésre káros, túl szoros gipszet könnyű felismerni, már csak az okozott fájdalom és az ujjak elszíneződése miatt is, azonban minden más problémát - még ha kényelmetlenséggel is jár - sokan "normálisnak" tartanak arra alapozva, hogy a gipszviselés csak "sz@r" lehet.

Igen, ez szoros!

gipszdoki-referencia-33.jpg
gipszdoki-referencia-33b.jpg

Itt egy tipikus példa arra, amikor a gipsz valóban nem volt szoros, így a beteg úgy gondolta minden rendben van, hiszen orvosok látták el... még jó, hogy kíváncsisága erősebb volt.  (A gipszet végül mi cseréltük) A rossz gipszben is összeforr a csont, de sokszor megnő a teljes rehabilitációs idő (esetleges szövődmények, gyógytóran igény, stb.) 

Csak 4 egyszerű lépést kövess

 

1.

Ha tudod küld el a leleteidet (fotón is jó), de úgy, hogy a személyes adatok ne látszódjajank! Ha ez nem megy, akkor csak írd le mi volt a diagnózis.

2.

Küldj néhány fotót (lásd illusztráció). a.) oldalról, b.) talp rész, c.) lábujjak körüli rész, d.) felülről (Nekünk mind a négy típúsú kép nagyon beszédes, nem túráztatni akarunk)

3.

Ha valahol nagyon fáj (nyom, zsibbad, irritál) akkor úgy is fotózz, hogy közben arra a pontra mutatsz a gipszeden. 

4.

Írd le pár sorban ha van valami panaszod, kérdésed? Pl.: "Normális-e az, hogy...?" vagy "Nagyon zavar az, hogy..." stb.

gipszdoki-demo.jpg

 a. 

 b. 

 c. 

 d. 

Mutasd meg hol fáj