top of page

Nem megy a járás a járógipszeddel? Nem biztos, hogy veled van a baj

A Gipszdoki egy több mint 4 éve működő non-profit "segélyszolgálat" gipszet viselőknek. Egyrészről írott, képes és videós útmutatók, tippek, trükkök ahhoz, hogy te magad felismerd: jó vagy rossz gipszet kaptál-e, másrészről - ismerve a magyar viszonyokat - szívesen segítünk, válaszolunk a kérdéseidre, vagy csinlunk neked is egy profi gipszet. Szolgáltatások/árak

Nem tudjuk elégszer megismételni, hogy a járógipsz lényege, hogy járjál benne. Sajnos ez sokszor - főleg a gipsz hibájából - akadályokba ütközik. A gipsz sosem lesz olyan kényelmes mint a kedvenc cipőd, de ég és föld lehet a különbség egy jól és egy rosszúl kilakított gipsz között. Ne hagyd, hogy egy "béna" gipsz téged is megbénítson! 

Lap teteje

"rossz" járás minta a "rossz" gipsz miatt

"természetesebb" járás minta

A "járás" nem csak praktikus, de a gyógyulás szempontjából kritikus is! A lábak terhelése, mozgatása ugyanis aktiválja az úgynevezett izompumpákat, melyek besegítenek az alsó végtagok hatékonyabb vér- és nyirokkeringésébe, felgyorsítva ezzel a sértült részek gyógyulását.

Arról, hogy miért nem mindegy "hogyan" járunk a gipsszünnkel: jó, vagy éppen rossz járás mintát követünk-e, itt van egy hasznos videó egy gyógytornász, rehabilitációs trénertől - illetve egy-egy videós illusztráció a referenciáink közül. (A "rossz" gipsz nem azért rossz, mert hagyományos, hanem azért mert nem volt jól fetéve!)

1.

2.

Járást akadályozó hagyományos gipsz problémák

Probléma #1: spiccben álló boka

Függetlenül, hogy könnyített vagy hagyományos gipszről van szó, a spiccben álló boka nagy ellensége a használható (szabályos) járógipsznek. A videókon jól látható, hogy a "gördülékeny" járásban akadályoz, de néha a gipsz eleje a földet is veriheti (az a rész elrongyolódik, a lábujjak védelme megszűnik!)

A spiccben rögzített boka nem csak a járásban akadályoz, de az achilles ínnak sem tesz jót hosszútávon.

Probléma #2: rosszul feltett járósarok

Elsősorban hagyományos járógipszeknél okozhat járással kapcsolatos problémákat - idővel térd-, vagy csípőfájdalmat - a rosszul felhelyezett gumi járósarok. (Fontos, nem a sarok okoz csípőproblémát, hanem ha rosszul van feltéve, vagy ha a jó lábon nagyon lapos talpú cipőt hordunk)

 

A két leggyakoribb hiba, ha a sarok túl magas, vagy ha nagyon hátul van. Legtöbbször mindkét probléma orvosolható a teljes gipsz cseréje nélkül. Ezt is megtalálod a szolgáltatásainknál.

 1. 

 2. 

Magyarországon két féle járósarok van használatban. Mi már szinte csak a fehér színű, osztott talpú járósarkat használjuk (2. videó), mert nem olyan magas, stabilabb és kényelmesebb vele a járás, még olyan töréseknél is, ahol a gipsz a lábujjak végéig kell érjen (pl. lábközépcsont törés, sarokcsont törés). A 2. videón egy sarokcsont törése betegünk jár a gipszében ezzel a bizonyos fehér sarokkal. A lábujjtámasztás miatt a gipszet helyesen, kicsit "chaplin"-esen kiforgatva használja, hogy a gipsz ne ütődjön a földhöz. Az 1. videón a feket sarok látszik - azt a gipszet végül cseréltük.

Meglepődve tapasztaljuk mi is, hogy az ország egyes részein pl. Nyíregyháza, Kecskemét, Nagykanizsa, stb.) még mindig gipszből készítenek sarkat a modern gumi megoldás helyett. 

Ha ebben a régióban élsz és tudod, hogy járógipszed lesz, akkor érdemes a járósarkat online megvenni, mert fel fogják tudni tenni. A gipszből készült sarok felér az “emberkínzással”: a sarok nagyon csúszik a sima felületen (parketta, járólap), érdes felületen pedig koszol és pár nap alatt elrongyolódik. 

gipszsarok.jpg

Probléma #3: rosszúl méretezett gipsz

A következő néhány tipukus gipsz méretezési probléma kisebb, de inkább nagyobb mértékben zavarhat a gipszel történő járás közben.

015.jpg

A lábujjak alátámasztása túl nagy, veri a földet

017.jpg
025.jpg

A gipsz túlzóan vastag lett

A gipsz a vádlinál túl magas és bevág a térdhajlatba

Hagyomanyos

Tanácsok hagyományos járógipsz használatához

1.

A hagyományos járógipsz a felrakás után 12 órával már részlegesen terhelhető (tehát a járósarkat le lehet tenni a földre, de még teljes súllyan nem szabad rálépni.) Száraz időben a gipsz 24 óra alatt szárad ki annyira, hogy már teljes testsúllyal terhelhető legyen. Sajnos esős, párás időben, vagy ha a gipsz nagyon vastagon lett felétve, néha 2 nap is kellhet a teljes száradáshoz. A gipsz száradása a következő trükkökkel gyorsítható: éjszakára ne takarjuk be a gipszünket, nappal állítsunk rá egy ventillátort, vagy ülljünk ki vele a szabadlevegőre (ez főleg nyáron nagyon hatásos)

2.

Mivel a járósarok miatt a hagyományos gipszben a sérült lábad 2-3 centiméterrel magasabb, a komfortos járás érdekében a másik lábadon mindig legyen valamilyen magasabb talpú cipő (még otthon is).

3.

Ha az orvos részleges terhelést írt elő, akkor mindenképp két mankóval közlekedj.

4.

Kell-e mankó a járógipsz mellé? A mankó nem ciki. Ez nem egy verseny, ahol a cél, hogy gipszlevételre már mankó nélkül tudj elmenni. Egy jó gipszben, megfelelő mennyiségű mozgással, mankóval vagy anélkül, ugyanúgy meg fogsz gyógyulni. A járógipszed mellett a mankóra úgy tekints, mint biciklinél a bukósisakra: nem nézel ki jól vele, de ha fejre állsz nem bánod, hogy rajtad volt. További mankózási tanácsok itt.

5.

A jelszó a fokozatosság. Elhagynád a mankóid? Először csak az egyiket tedd félre, majd ha úgy már biztosan mozogsz, jöhet a másik is. Fáj amikor terheled? Nem baj ha az első héten csak részlegesen terheled a lábad (vagyis nem helyezed rá a teljes testsúlyodat)

6.

7.

8.

Ki kell-e forgatni a gipszet járás közben? Nincs egyetemes szabály. A cél, hogy a gipsz orrát, vagy a lábujjaid ne verd oda a földhöz miközben jársz a gipsszel. Mi az ún. "Chaplin járás"-t szoktuk javasolni, amikor is a gipsz orra (eleje) folyamatosan kicsit kifelé áll. Ha gipsz így is a földet veri, akkor célszerű rövidebbeket lépni. (A második videót egy kedves követőnk küldte, ő a "hagyományos" technikával is jól halad)

Mennyit kell (szabad) járnod a járógipsszel? Nincs írott szabály. Sokszor keveset, fokozatosan növelve a terhelést és az időt is, míg a pihenőidőben javasolt felpolcolni a lábad. Érdemes hallgatni a testedre: ha nő a fájdalom, ha nagyon bedagad, akkor vegyél vissza a lendületből, ugyanakkor az enyhe fájdalom, főleg a friss járógipsszel normális.

"Chaplin" járás

Mi van ha bedagad? Nem kell pánikba esni, az eljén gyakran előfordulhat. Polcold, és tehetsz rá jégzselét is (csak ne áztassad el a gipszed).

"hagyományos" járás

Könnyített

Járást akadályozó műanyag gipsz problémák

Probléma #1: spiccben álló boka

Könnyített járógipsznél is jelentős járás-kényelmi problémákat okoz a spiccben álló boka, amit a járótalp csak felerősít. Ez utóbbinak az az oka, hogy a járótalpak zöme nem segíti elő a láb gördülő mozgását (túl lapos és kemény a talpuk), így spiccben álló bokával a térdedre és a sípcsontodra fogsz terheni, ami előbb-utóbb megfájdul.

A spiccben rögzített boka amúgy nem csak a járásban akadályoz, de az achilles ínnak sem tesz jót hosszútávon.

Probléma #2: nem mindenkinek jó a járótalp

Járósarok vagy járótalp? Tanácsunk: próbáljuk ki mindkettőt, és válasszunk, ahelyett, hogy valamit vakon veszünk sok pénzért. Itt sokkal részletesebben írunk a két járáskönnyítő megoldásról. A melléket videók a mi nézetünket támasztják alá, miszerint: a sarokkal az esetek többségében jobban jár az ember, ha nem cammogni szeretne a gipszével. (A videókon szereplő járósarkas gipszeket vagy mi csináltuk, vagy mi tettünk rá járósarkat) De miért is fontos a "természetes járásminta? Itt megtalálod.

Járótalp

Járósarok

Járótalp + mankó

Járósarok + mankó

Pár óra múlva (előtte járni csak mankóval tudott)

Pár nap múlva (kutyasétáltatás közben)

Levehetőség szemben

a járáskomforttal

Télen erre is lehet zoknit húzni ;) - ja, és menni is lehet vele

Járótalp

Járósarok

Járótalp

Járósarok

Papucsot javasoltak...

Járósarok

60 felett is kitűnően működik

A "kék" járótalp sok betegnál nem működik

Ezek a videók nem manipuláltak! Nem mondtuk, hogy "ebben tessék esetlenül mozogni" a "másikban meg tessék szépen járni", csak annyit kértünk "menjenek egy kört a járótalppal majd menjenek egy kört a sarokkal" (mindenféle gyakorlás vagy instruálás nélkül). Nekünk járósarkat feltenni ugyanúgy plussz munka, mint az egészségügyben, csak mi nem mondunk nemet. Arcokat nem mutatunk, pedig érdemes lenne látni őket.

Probléma #3: rosszúl méretezett gipsz

A következő néhány tipukus gipsz méretezési probléma kisebb, de inkább nagyobb mértékben zavarhat a gipszel történő járás közben.

015.jpg
017.jpg
018.jpg

Hiányos párnázás, a gipsz vágja a lábujjakat

A gipsz a vádlinál túl magas és bevág a térdhajlatba

A gipsz felrakáskor összegyűrődött, nyom

Túl sok a bélelő anyag így a láb lötyög a gipszben

Talp videók

Tanácsok könnyített járógipsz használatához

1.

A műanyag járógipsz a felrakást követően 2-3 órán belül már teljes súllyal terhelhető.

2.

Ha nincs se járótalpad, se járósarkad, de kénytelen vagy terhelni a gipszet, akkor húzz rá egy zoknit, úgy nem olyan csúszos (járólapon, parkettán). Fontos: ezt a gipsz nem tolerálja sokáig, be fog repedni az talpa!

3.

Mivel a gipsz és járótalp miatt a sérült lábad 2-3 centiméterrel magasabb, a komfortos járás érdekében a másik lábadon mindig legyen valamilyen magasabb talpú cipő (még otthon is).

4.

Ha az orvos részleges terhelést írt elő, akkor mindenképp két mankóval közlekedj.

5.

Kell-e mankó a járógipsz mellé? A mankó nem ciki. Ez nem egy verseny, ahol a cél, hogy gipszlevételre már mankó nélkül tudj elmenni. Egy jó gipszben, megfelelő mennyiségű mozgással, mankóval vagy anélkül, ugyanúgy meg fogsz gyógyulni. A járógipszed mellett a mankóra úgy tekints, mint biciklinél a bukósisakra: nem nézel ki jól vele, de ha fejre állsz nem bánod, hogy rajtad volt. További mankózási tanácsok itt.

6.

A jelszó a fokozatosság. Elhagynád a mankóid? Először csak az egyiket tedd félre, majd ha úgy már biztosan mozogsz, jöhet a másik is. Fáj amikor terheled? Nem baj ha az első héten csak részlegesen terheled a lábad (vagyis nem helyezed rá a teljes testsúlyodat)

7.

A járótalppal úgy kell(ene) járnod mint a cipőben. Ezért fontos, hogy méretben, típusban jól passzoló járótalpat találj magadnak - itt vannak a Magyaroszágon megvehető gipsz szandálok, cipők (nem jó ha rövidebb, sem az ha hosszabb mint a lábunk a gipszben, vagy ha nem tudjuk kellően szorosra húzni a gipszen) A mi tapasztalatunk az, hogy a betegek több mint fele nem tud úgy járni a járótalppal, mint ahogy azt a mérnökök megálmodták. Ha neked sem megy, van rá egyszerű megoldásunk. 

8.

Mennyit kell (szabad) járnod a járógipsszel? Nincs írott szabály. Sokszor keveset, fokozatosan növelve a terhelést és az időt is, míg a pihenőidőben javasolt felpolcolni a lábad. Érdemes hallgatni a testedre: ha nő a fájdalom, ha nagyon bedagad, akkor vegyél vissza a lendületből, ugyanakkor az enyhe fájdalom, főleg a friss járógipsszel normális.

9.

Mi van ha bedagad? Nem kell pánikba esni, az eljén gyakran előfordulhat. Polcold, és tehetsz rá jégzselét is (csak ne áztassad el a gipszed).

bottom of page