top of page

Ez a mi véleményünk (2024-ben is), a mi tapasztalataink alapján. Amikor valaki a mi tanácsunkat kéri, akkor is ezt mondjuk - elnézést ha itt-ott erősebben fogalmazunk... azért is rejtettük ezt ide ;)

10-ből 8 orvos szerint nincs jelentős különbség a könnyített és hagyományos gipsz között, míg 10-ből 8 gipszmester szerint a könnyített, ilyen vagy olyan okból sokkal jobb. Miért van ez a nagy eltérés?

... talán a gipszmesterek szerint sincs jelentős különbség, éppen ezért nincs kockázata annak sem, hogy azt ajánlják, ami az Ő szempontjukból is kedvezőbb. A könnyített gipsszel gyorsabban lehet dolgozni, kevesebb kosszal (így kevesebb takarítással) jár, és jó jövedelemkiegészítés. (Gondoljunk csak bele… ha 7-9.000 Ft értékű gipszet van ahol 15-20.000 Ft-ért tesznek fel…) Félreértés ne essék, senkitől sem sajnáljuk a könnyebb munkát és a jobb fizetséget. Sőt, az empátiát és szakértelmet igénylő feladatokat tisztességesen kell bérezni! Arról van csak szó, hogy tudjunk erről, és ennek ismeretében döntsünk, mert a sok, könnyített gipszre felaggatott ígéret egy része nem valós, vagy túl "optimista"!

Járógipsz esetén a hagyoményos kontra könnyített témához:

1.

A műanyag gipsz azért jobb mert tartósabb, és mivel ritkán fehér, kevésbé látszik rajta, hogy koszolódik. Mit jelent hogy tartós? Ha valaki 3-4 héten keresztül minden nap gipszben megy pl. dolgozni, suliba, stb. akarva-akaratlanul odaveri a gipszet. Ezt a műanyag gipsz jobban bírja. Ezen felül a műanyag gipsz még a 100kg-nál nehezebb betegeknél ajánlott választás, mert ebből az anyagból erősebb gipsz készíthető. Ezen okok miatt, és csak is ezen okok miatt, mi is jobban szeretünk ezzel az anyaggal dolgozni!

2.

A könnyített gipsz nem sokkal higiénikusabb. Az sem szellőzik jól, bebüdösödhet és viszkethet alatta, főleg ha hajlamos vagy az izzadásra. A műanyag gipsz talán annyival jobb, hogy viszketés esetén, a porszívót a viszkető részhez tartva annyi légmozgás elérhető, amit az adott területet hűsíti. (Itt többet írunk a porszívós trükkről)  

3.

A friss, hagyományos gipsz súlyának 35-40%-át a víz adja. Ez 24-36 óra alatt elpárolog és gipsz nem lesz “10kg”. Amennyivel a kiszáradt hagyományos járógipsz nehezebb, mint a könnyített, azt egy átlag erőben lévő ember nem veszi észre a lábán, csak amikor be- vagy kikel az ágyból, kádból (mert olyankor a hasizom dolgozik) Ártalmas a nehezebb gipsz? Nem! Elsőre furának tűnhet, de a gyógyulás kulcsa a jó véráramlás, ahhoz meg izommozgás kell. Nem azt mondjuk, hogy ha +10kg-ot teszel a gipszedre 10x gyorsabban gyógyulsz, de a hagyományos gipsz +30-50dkg súlya nem árt, sőt! 

4.

Sehol semmilyen "szakmai" ajánlás nem teszi kötelezővé a könnyített gipsz + járótalp kombinációt a könnyített gipsz + járósarokkal szemben (Itt hogy mi a járótalp és mi a járósarok). A talpat azért eröltetik, mert zéró munka és kiváló üzlet (+5-8.000 Ft). A talp az aktív éltet élő, jó erőben lévő embereket olyan mozgásra kényszeríti, ami erősíti a "nyomorék" vagyok érzést (Itt részletesen, videókkal illusztrálva foglalkozunk ezzelMi azt mondjuk válasszon a beteg, miután kipróbálta mindkettőt és kapott kellő tájékoztatást egyik vagy másik használatáról ;) - ezért hoztuk létre a "járógipsz komfort" csomagunkat

5.

A műanyag gipsz semmilyen sérülésre/törésre/ficamra stb. nem jobb rögzítési forma, mint a hagyományos. A fordítottja viszont igaz.

... és végezetül: több elrontott műanyag gipszet látunk mint hagyományosat. Ennek az az oka, hogy a műanyag gipsz anyaga nem olyan megbocsájtó, és egy apró baki is ahhoz vezethet, hogy nyom vagy szorít a gipsz. Ezt kalkulájuk bele, mert most már szinte mindenhol, ahol könnyített gipszet tesznek fel, az anyagáron felül munkadíjat is elkérnek (olykor jelentős összeget), de semmiféle garanciát nem adnak. Ha rossz a gipsz és cserélni kell, akkor fizethetünk megint. Képek és tipikus hibák itt.

bottom of page